MAS COLL

MAS COLL

 

Mas Coll és una finca vinculada al món del vi des de fa segles. La seva història es remunta al s. XVII, concretament al 1679, any en què data la primera referència escrita que es té de la casa, malgrat el mas ja existia anteriorment amb un altre nom. Durant tretze generacions la família Coll es dedica al conreu de la trilogia mediterrània: olivera, vinya i blat. Amb el temps, el cultiu del cereal es deixa de banda, però el vi i l’oli sempre han format part de la realitat d’aquesta finca, fet que corroboren el trull d’oli del s. XIX que encara ara es conserva i les 55 ha de vinya i olivera que rodegen la casa.

.

[rev_slider Finca3b]

 

Al llarg de la història, Mas Coll ha estat un referent important per la població de Roses, ja sigui perquè és el primer hisendat rosinc, ja sigui perquè la seva situació estratègica, allunyat del mar i just al camí que va cap a Cadaqués, el converteix en un destacat element de protecció. Al s. XV, per exemple, la torre circular de la casa serveix de guaita per advertir l’arribada de pirates i, uns quants segles més endavant, durant la Guerra Civil (1936-1939), molta gent es refugia a la propietat dels atacs aeris i navals.

 A mitjan dels anys 80, la família Coll, que havien abandonat la vinya una generació abans, vol recuperar un dels emblemes de la finca. Per fer-ho busca el viticultor més reconegut de la zona, Lluís Espelt, amb el qual crea una societat. Al cap de poc les vinyes passen a mans d’Espelt i la seva descendència les cultiva durant anys. El 2010 l’última generació d’Espelt, conscient que els vins que en surten tenen un caràcter propi, adquireix la finca sencera i engega el projecte de Coll de Roses i el Wine Family Museum.

 

[rev_slider finca3b2]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *