L’escultor rosinc Narcís Costa a Coll de Roses

“InTRos” ofereix a través de 27 peces de fusta i ferro la mirada interior de l’artista

 

El pròxim 21 de desembre a les 18 h  inaugurem la mostra “Intros” de l’artista de Roses Narcís Costa. Durant les festes de Nadal, Costa serà a Coll de Roses les tardes de dilluns a dissabte i els diumenges al matí per conversar sobre la seva obra amb tots aquells que ho vulguin. Tal com explica  el llicenciat en Història de l’Art Enric Tubert i Canada en la presentació de l’exposició, es tracta d’una recerca entorn del concepte de buit i entorn dels espais generats per les masses o els volums”.

Quan un autor com en Narcís Costa que ja porta més de quaranta anys dedicat a la creació artística presenta una nova exposició, m’agrada preguntar-me què és allò que fa que, dia rere dia, torni a la seva feina i s’hi apliqui amb el convenciment que aquesta té tot el sentit del món.

La veritat és que el seu cas és una mica particular, perquè es tracta d’un autor que entén cada exposició com una sèrie o conjunt de treballs orientats cap a l’exploració d’un tema i, a la vegada, entén cada sèrie com un graó més que se suma als anteriors i constitueixen tots plegats un conjunt de capítols d’una obra general en la qual l’objectiu perseguit per l’autor té ressonàncies filosòfiques.

Darrere d’un aspecte tranquil i reposat que li dóna un aire de filòsof existencialista francès, de músic de jazz o de motard una mica retro, s’amaga un artista que ha apostat clarament per conrear el gust per la feina ben feta, per la factura pulcra i d’acabats impecables sense caure en cap moment en un formalisme gratuït.

El més atractiu de la seva manera de plantejar la feina és la seva capacitat per harmonitzar aquesta pulcritud amb un gust per la recerca, per la transgressió. De fet, la seva és una manera ben curiosa d’acostar-se a la matèria com una via que el condueix a reflexionar filosòficament entorn de conceptes universals i de les diferents connotacions que es poden derivar d’un mateix objecte o d’una determinada forma.

Les escultures d’en Narcís Costa provoquen la reflexió entorn les afinitats entre la poesia, la música i les matemàtiques. La raó es ben senzilla, es tracta de peces en les quals es fa evident que una de les preocupacions principals que ha guiat el treball de l’artista és el tema del ritme en tots els aspectes de la composició, el ritme entès com un joc de repeticions, de proporcions de variacions sobre un mateix tema.

En Narcís Costa fa servir la fusta d’eucaliptus, la rel de bruc, el roure i el ferro com a materials per reflexionar, per filosofar, per explorar  els límits dels conceptes que tria i el nom dels quals l’interessa molt de precisar. En aquesta línia, els darrers anys ha explorat conceptes com els Laberints, els Camins, o els encaixos i, en aquesta ocasió, ens presenta una sèrie de 27 peces en les quals, i sota el títol InTRos, ens ofereix el resultat de la seva reflexió sobre la “mirada interior”.

Es tracta d’una minuciosa recerca entorn del concepte de buit i entorn dels espais generats per les masses o els volums que, amb la seva sintaxi, s’aproximen o s’allunyen, i que manifesten tensions o distensions. Els títols de les peces inclouen en tots els casos el prefix INTRO i no tenen res de gratuït, ben al contrari, responen amb molta exactitud a l’objectiu conceptual plantejat en cada una d’elles i acaben essent autèntics poemes filosòfics.

A la vista de tot això, es evident que, reprenent la pregunta que em feia a l’inici d’aquest text, entenc que en Narcís Costa, una mica com Fèlix, el personatge del “llibre de les meravelles” de Ramon Llull, am la seva feina persegueix l’objectiu de meravellar-se de les coses que en lo món són. Nosaltres com espectadors de la seva obra tenim el privilegi de compartir aquesta mirada curiosa i optima que en aquesta ocasió ens porta a mirar cap a dins, en un exercici evident d’introspecció.

Enric Tubert i Canada, llicenciat en Història de l’Art.

HORARIS: de dilluns a dissabte de 10 h a 18 h i els diumenges de 10 h a 14 h

(Nadal, St. Esteve, Cap d’Any i Reis restarà tancat)

Passades les festes podeu posar-vos en contacte amb l’artista a través de Coll de Roses i quedar amb ell personalment per comentar l’exposició.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *